SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3391 >>

DEVAM: 9- MÜSKİR (YANİ SARHOŞLUK VEREN) HER ŞEY HARAMDIR, BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا أَبُو داوُدَ. حدّثنا شُعْبَةُ عَنْ سَعِيدِ بْنِ أَبِي بُرْدَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي مُوسى؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((كُلُّ مُسْكِرٍ حَرَامٌ)).

 

Ebû Musa (el-Eş'arî) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Sarhoşluk veren her şey haramdır.»

 

 

AÇIKLAMA:     Aişe (r.anha)'nın hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. Ahmed de rivayet etmiştir.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'ın iki senedIe rivayet edilen 3387 ve 3390 nolu hadisi de Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir,

İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevin. dendir. Muaviye (r.a.)'ın hadisinin Zevaid nevinden olduğuna dair kayıt olmamakla beraber başkaca kim tarafından rivayet edildiğine bakılmalıdır.

 

Ebu Musa (r.a.)'ın hadisini Buhari. Müslim. Ebu Davud, Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Bu bcibta rivayet olunan hadisler, sarhoşluk veren her nevi içkinin haramlığına kesinlikle delcilet ederler. Bundan sonra gelen babta rivayet olunan hadislerde belirtildiği gibi çoğu sarhoşluk verenin damlası da haramdır.

Bilindiği gibi bazı kimseler: Kur'an-ı Kerim'de içilmesi yasaklanan içki, üzüm şarabıdır. Çünkü Hamr. üzüm şarabıdır, derler. Bu iddianın nasıl yersiz olduğu bu sahih hadislerden rahatlıkla anlaşılır.

 

Özellikle Müslim, Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai tarafından da rivayet edilen İbn-i Ömer (r.a.)'ın 3390 nolu hadisi, sarhoşluk veren her şeyin din ıstılahında Hamr olduğunu açıkça ifade etmektedir. Buna benzer başka hadisler de vardır. Onları burada zikretmeye gerek görmüyorum.

Azı veya çoğu sarhoşluk veren bütün içkilerin bir damlasını bile içmenin haramlığı hususunda İslam alimleri ittifak halindedir.

 

Sarhoşluk, aklın karışması ve konuşmanın düzensiz olması biçiminde tarif edilpbilir. Bazılarına göre sarhoşluk alameti kişinin dengesiz yürümesidir.' Ebu Yusuf, Muhammed ve Şafii'ye göre ise kişinin konuşmasının anormalolması sarhoşluk demektir.

Mayi, yani sıvı olmayan bir maddenin çoğu sarhoşluk verdiği takdirde bunun az bir mikdannı, yimi sarhoşluk vermeyecek bir mikdarını yemeye gelince, eğer keyif için alınırsa haramdır. Fakat tedavi için alınır ve sarhoşluk veya buna benzer bir durum meydana getirmezse bunda bir sakınca yoktur. Nitekim bugün tedavide kullanılan bazı ilaçlarda az mikdarda uyuşturucu maddeler bulunur.

 

Bu konuda geniş bilgi almak isteyenler Ebu Davud'un 8üneninin şerhi Avnü'l-Mabüd şerhinin "EI-Eşribe" kitabının beşinci bAbına mürAcaat edebilirler.